Van BackYard Beast naar CrossFit box eigenaar naar Business coach

Bovenstaande klinkt vast ontzettend raar als je het zo leest, maar laat ik je meenemen op het pad dat ik heb bewandeld om hier te komen.Via mede-student op Avans, Kevin Naarden, ontdekte ik in 2010 CrossFit. En zoals zoveel: ik was meteen verkocht. Jaren trainden hij, ik en zijn broer Leroy in de achtertuin van hun ouders, onder viaducten, in het bos en in gyms van bevriende CrossFitters in binnen- en buitenland. Zodoende kregen we ook de bijnaam: BackYard Beasts.

 

Onze eerste gezamenlijke competitie in Nederland was de allereerste officieuze Lowlands Throwdown, namelijk Sint Gone Bad bij CrossFit Twente. Ondertussen begon CrossFit Nederland langzaam te groeien en openden er her en der officiële boxen.

 

Na een paar jaar te hebben meegedraaid besloten Kevin, Leroy en ik op de terugweg van een competitie dat het tijd werd dat er in onze regio ook een officiële box geopend moest worden en wel door ons.
23 Januari 2012 openden we onze deuren op 140m2 en kort daarna onze eerste volle proeftraining, met direct inschrijvingen. So far so good. Toen waren wij nog een van de eerste 20 boxen in Nederland.

 

De eerste jaren was het simpel: "uw bouwt, zij zullen komen". Iedereen in onze omgeving (en veel verder) die enigszins bekend was met CrossFit kwam naar ons en/of stuurde mensen naar ons.

 

Binnen 12 maanden groeiden we uit ons jasje en verhuisden we naar 250m2. Daarna gebeurde snel hetzelfde en huurden we extra 100m2 erbij. En binnen 3 jaar namen tekenden we voor 1000m2, waar we nu zitten.

 

En toen kwam de realisatie: onze hobby was compleet uit de hand gelopen en het was nu een onderneming. We hadden trainers in dienst, een compagnon was er al inkomensafhankelijk van en de tweede zou snel volgen.

 

Echter kwamen we er helaas achter dat we eigenlijk geen kaas hadden gegeten van echt ondernemen. Tot aan dat punt deden we maar 'een dotje'. Voor ons gevoel ging het erg lekker, we hadden leden, we hadden trainers, we hadden een cashflow, we hadden een enorme nieuwe hal, we hadden genoeg materiaal en er stond steeds geld op de rekening.

 

Maar hadden we genoeg om drie eigenaren van een fatsoenlijk inkomen te voorzien? Dat was het moment dat wij met een business coach gingen werken en onze hele organisatie doorlichten. Vanaf 2014 hebben we met diverse coaches gewerkt (zoals NPE, Madlab group en Affiliate Solution). Dit alles om onze organisatie verder te professionaliseren en ervoor te zorgen dat we ook onszelf en gezin zouden kunnen onderhouden. Hierdoor hebben we kunnen groeien naar een box met bijna 300 leden en dik een kwart miljoen omzet per jaar.

 

Een van de grootste en pijnlijkste leerpunten was het prijsbeleid. Toen ik eenmaal dat doorhad, zag ik overal om me heen het volgende:
  • Boxen die opereren op een prijspunt dat geen duurzame basis vormt.
  • Dat er ontzettend veel naar elkaar gekeken werd zonder er echt zelf over na te denken (met een paar boxen als uitzondering).
  • Dat vrijwel elke box eigenaar op zijn eigen eiland opereerde en dat het liefst bleef doen.
  • Weinig onderling contact, weinig echt kennisdeling, weinig support voor elkaar.
  • Dat eigenaren het doen uit 'passie' en niet 'voor het geld'. (wat bullshit is en ik kan je vertellen waarom)
En daar wil ik graag verandering in maken. Ik wil andere box eigenaren en fitness professionals helpen om in ieder geval niet dezelfde fouten te maken die wij hebben gemaakt. Ik wil helpen om je een gezond salaris te laten verdienen. Ik wil helpen om je box een gezond financieel fundament te geven, met gezonde omzet, marge en winst.

 

Om dat voor elkaar te krijgen ben ik KickStart Your Box gestart. Om anderen te coachen op het ondernemerschap. Ik ga je niet helpen om je lessen beter te draaien, of je rooster te optimaliseren. Ik ga je helpen met het fundament, met je prijzen, met je mindset, met je verkoop, met je processen, met het snappen dat je box nu een onderneming is en niet meer een hobby en met het zien dat je echt eerst voor jezelf moet zorgen voordat je voor anderen kunt zorgen.